Friday, February 20, 2009

kasihan ibu... :'(

ellops guys.. actually aku baru jer masuk keje balik smlm... seminggu yg lepas aku dgn jayanya menjadi maid terbaik kpd ibunda tercinta.. kesian ibu.. dia baru jer selamat menjalani operation utk buang appendiks dekat hospital pantai putri ipoh.. sakett dia... taley gerak2 sgt... hari2 baring jer la... nak tunggu bagi luka tu okey kan.. huhuhu... **rindunye masakan dia~ huhu

aku pun amek 3 ari cuti ari tu.. jage dia time kat hospital... masa dia saket tu, dia demam. temp dia naek smpai 38 celcius dah.. mengigil2 badan.. naseb baik aku ngan my 1st bro cepat bertindak... kalu x, mesti benda alah ni jadi lebih kritikal...
ape pun, syukur, ibu da selamat... selepas 3 jam dlm operation room, akhirnya doktor keluar... huhhh, lega hati seorg anak menanti penantian itu... ape pon kwn2 doakan ibu saye supaye cepat sembuh ye.. thanks!

kat bawah ni ade sedikit info about appendicitis...




Appendicitis is a condition characterized by inflammation of the appendix. It is a medical emergency. All cases require removal of the inflamed appendix, either by laparotomy or laparoscopy. Untreated, mortality is high, mainly because of peritonitis and shock. Reginald Fitz first described acute and chronic appendicitis in 1886, and it has been recognized as one of the most common causes of severe acute abdominal pain worldwide.



On the basis of experimental evidence, acute appendicitis seems to be the end result of a primary obstruction of the appendix lumen. Once this obstruction occurs the appendix subsequently becomes filled with mucus and swells, increasing pressures within the lumen and the walls of the appendix, resulting in thrombosis and occlusion of the small vessels, and stasis of lymphatic flow. Rarely, spontaneous recovery can occur at this point. As the former progresses, the appendix becomes ischemic and then necrotic. As bacteria begin to leak out through the dying walls, pus forms within and around the appendix (suppuration). The end result of this cascade is appendiceal rupture causing peritonitis, which may lead to septicemia and eventually death.

Among the causative agents, such as foreign bodies, trauma, intestinal worms and lymphadenitis, the occurrence of an obstructing fecalith has attracted attention. The prevalence of fecaliths in patients with appendicitis is significantly higher in developed than in developing countries, and an appendiceal fecalith is commonly associated with complicated appendicitis. Also, fecal stasis and arrest may play a role, as demonstrated by a significantly lower number of bowel movements per week in patients with acute appendicitis compared with healthy controls. The occurrence of a fecalith in the appendix seems to be attributed to a right sided fecal retention reservoir in the colon and a prolonged transit time. From epidemiological data it has been stated that diverticular disease and adenomatous polyps were unknown and colon cancer exceedingly rare in communities exempt for appendicitis. Also, acute appendicitis has been shown to occur antecedent to cancer in the colon and rectum. Several studies offer evidence that a low fiber intake is involved in the pathogenesis of appendicitis. This is in accordance with the occurrence of a right sided fecal reservoir and the fact that dietary fiber reduces transit time..

Wednesday, February 11, 2009

.:tiada tajuk:.

emmm dlm dua tiga minggu ni aku malas gile nak update blog..
sorry kawan2 yg singgah kat sini tapi xde entri baru untuk ditatap...

dlm week ni aku sangat :-
satu-moodless
dua-malas sangat
tiga-pikir pasal projek
empat-risau pasal lawatan supervisor
lima-kuat makan! nyum..nyum..
enam-maybe nak period kot!! hahaha


nnti bile semua da ok, aku dtg dgn entri terbaru yaa!!
adios kawan2~

Tuesday, February 3, 2009

B.E.S.F.R.E.N


semenjak dua menjak nih... budak2 umah sewa aku (** tmasuk la aku kot**) dah mcm ade satu tabiat buruk sket... huhu bukannye diorg ni bermasalah ke ape... diorg ni okey.. smua sempoi gilo... tapi tu la... ni laa perangai buruk mereka...




jeng..jeng..jeng...







nih slalu menu aku dgn yana... kdg2 lynn join jugak..


ni pulak menu gandingan wanie ngan mas.. **bajet mcm sedap..hihi

ni ila punye.. sedeh gile maggi dia.. uhuk2..

dan semestinya.. semua budak umah ni da bulat mcm teloo!! haha

aDil ke tAk?!!

yeap.. aku kembali dgn entri terbaru... mungkin x ramai org yg pikir mengenai perkara ini tanpa kita melalui sendiri pengalaman tersebut... (cewahh.. ayat mcm baguihh!!) hahaha..

mode ini paling terdekat dgn aku.. ~latihan industri! kononnya, latihan industri ini adalah untuk memberikan pendedahan kpd para pelajar mngenai profession kerjaya di samping memberi peluang kpd students2 ni utk mengaplikasikan ilmu yg mereka telah timba selama nih.. (kot la bwk timba ramai2 time gi kuliah dulu..hihi)

so, semua pergi industrial training.. 6 credits hour tu.. confem x grad kalu x gi mende alah ni..
masing2 pon sibuk cari company utk nak keje nnti.. ade kat utara.. ade kat selatan.. ade kat kilang.. ade kat kedai komputer.. ade kat port.. ade kat klcc.. ade kat bla bla bla...
bukannye lame pon tempoh praktikal tu.. 4 bulan jer.. pejam celik pejam celik da abesh da 2 bulan.. semuanya semangat nak pergi praktikal....

then bile dah abesh dua bulan ni... byk laa koment dr sana sini...
ade yg duduk saje spanjang 2 bulan ni.. ade yg sibuk giler2 punye... ade yg dpt projek mcm tajuk untuk budak sek men jer.. ade yg dpt projek fuhh mngalahkan tesis student masterpon ade.. (ntah2 pasni budak tu x yah amek degree daa kot.. ??!!) dan mcm2 lagilah ragam mereka...

jadi timbul kemusykilan di sini.. apakah system penilaian yang akan digunakan kelak bg menentukan lulus atau tidak praktikal seseorg pelajar tersebut?? adakah dgn pergi praktikal, duduk goyang kaki dekat company, till report nnti, supevisor ckp semua ok.. then dia dpt 4 flat.. adekah itu yg dimaksudkan dlm mewujudkan industrial training ni sebenarnya??

aku kat sini bukan nak mempertikaikan kredibiliti mana2 pihak atau pun sesiapa...
tp cube korg pikir dan renung2 kan... di mana ketelusan kita dlm menentukan keberjayaan seseorg dlm praktikal sedangkan tanggungjawab, pengorbanan, projek dan sebagainya tidak sama, setaraf ataupun selaras dgn semua org yg lain...

adekah dgn duduk saje2, jadik budak baik, online2 then.. nnti dpt 4.oo

atau.. buat keje mcm nak mati.. tp finally x smpat siapkan dan dpt 3.50....

so persoalan wujud... adil ke x???