Friday, September 11, 2009

Pengalaman Mematangkan..

meniti kehidupan selaku mahasiswa di kampus dahulu & sekarang, cukup berharga untuk diabadikan dalam diari kehidupan. dalam usaha terus mencari ilmu bagi meningkatkan martabat diri, keluarga, bangsa dan agama, kita trus bermain dan bergelut dgn jutaan gelagat dan telatah para sahabat, tenaga pendidik dan seluruh golongan yang terlibat dalam melahirkan seorang mahasiswa yang unggul (mungkin~)...

berada di pertengahan sem pertama tahun kedua, bukanlah sesuatu yang amat mudah mahupun amat sukar memandangkan pengalaman ketika pengajian diploma di sini selama 3 tahun banyak menjadi mahaguru. dalam seminggu lagi, semua akan pulang ke kampung halaman untuk menyambut kehadiran syawal. selepas itu, kembali seperti biasa menamatkan sisa sem pertama sidang akademik kali ini yang tinggal....

melalui sesi pertama ini, sudah banyak suka duka ditempuhi. namun, azam untuk terus berjaya tetap kukuh di sanubari. menjanjikan yang lebih baik untuk ayahanda dan bonda di istiadat konvokesyen ke-7 nanti... berhadapan dengan tenaga pendidik yang kebanyakkan sudah mengenali hati budi kita sedikit sebanyak membantu dalam memudahkan sesi pembelajaranku..

mungkin tanpa sedar aku menitipkan entri kali ini... mungkin tiada kaitan dengan tajuk entri yang disampaikan.... tapi aku yakin, ramai bersetuju... sesungguhnya pengalaman yang kita lalui banyak mengajar kita erti kehidupan yang sebenar...

Saturday, September 5, 2009

GNU LINUX OS SYSTEM

buntu???

whoaaa.. bakal berlaku anjakan paradigma yang baru dlm life aku hari ni~ hik3..
skrg ini beta sedang berada dlm GNU LINUX OS SYSTEM WORKSHOP~
gilaaa kau... dekan aku yang ensem lagik macho, Dr. Bad itu suruh kami BERTAUBAT!! haha... nak tahu nape?? sbb selama ni suke guna OS ( short form kpd operating system pd yg tahu~ ;p weekk!) , software dan sekeluarga dgn nya yang PIRATE punya. semua x mampu nak beli yang ori~ kih3...

so start pd ari ni, marilah kita sama2 bertaubat. gunakan OPEN SOURCE SOFTWARE! percuma jer.. sape nak installer meh mintak kat aku meh.. hik3..
tp kena la belaja mcm mn nak guna OS ni dulu.... workshop ini akan berlangsung selama 2 hari.. berkubang laa dlm MKR2 nih. ngeh2

oke... bakal bersmbung kelak.. sbb break da abes~ adios!!

Sunday, August 23, 2009

150809


that is my day~ thanks to my family, rakan2, semua tenaga pengajar akademik n bukan akademik UniMAP yang byk menyumbang bakti ke arah melahirkan hari yg bermakna ini~
jupa di Istiadat Konvokesyen UniMAP ke-7 nanti!!

Friday, August 14, 2009

my Convo!


Mode skrg ini ialah mode convo semata-mata! ahaha.. kelas pon da malas nak pegi... tuto pon x bwat! hik3.. mau convo n balik cuti mid sem! yahooo!! clap* clap*


jadik, sy menjemput para sahabat ke istiadat konvokesyen sy pada sabtu ini, sesi kedua (2.30-5.30 ptg) btempat di Dewan 2020 Kangar. Jgn lupa bwk bunga n tedy besa2 k.. ;p~


utk sahabat2 yg konvo bsama, congratz weh!! korg dah berjaya~ lepas nih teruskan usaha untuk lebih berjaya! jupa pulak di istiadat konvo UniMAP yg ke-7!! :)

Awardz Again!~


yehhaaa!! thanks sis intan syg atas pengurniaan darjah kebesaran kpd blog sy ini. ngeh3~

sbelum tue kna settlekan task yg diberi...;)

1. letakkan logo award ini ke blog anda
+ setle! :) +

2. anugerahkan award ini kepada 10 blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.


3. menyatakan penghargaan ini melalui 'backlink' dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda.
+ dah berkurun link blog2 mereka neh +

4. informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
+ siap buat announcmnt kat PA system lagik~ :) +
5. berbagi cinta & sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini..
+ hihi.. tentiu sis intan. bagi award kat blog jer?? bunga n tedy bear sempena convo tade?? :p +

Wednesday, August 5, 2009

+Tiba-tiba~+

tiba-tiba.....

aku teringin.....

.

.

.
.
.
.
.

Taraaa~




haish... sape laa nak bawa aku gi tesco alor star nih..

aku mau BIG APPLE~

Wednesday, July 29, 2009

Aku dan Debat!

wuuuu.. di kesempatan dapat hupdates nih... aku rindu plak dengan sesuatu... dah lame jugak aku tinggalkan identiti nih.. siyius x tipu.. aku rindu giler!! rindu nak BERDEBAT mcm dulu...
last aku berdebat time DAS 2008 kat UMS sabah.. mmm da dekat setahun la aku tinggal... last week DAS 2009 dah pun melabuhkan tirai di UTP tronoh perak.. menyaksikan kehebatan UPM sekali lagi menjadi johan setelah memenangi Debat Diraja dan FOMCA baru-baru ini. nampaknye rezeki mereka melimpah-ruah di tahun 2009 ini. tahniah buat team UPM!!

[Royal 2007, UiTM Shah Alam]

[Perpaduan 2007, UMP]


[DAS 2008, UMS sabah]

aku bukan lah pendebat yang handal.. tetapi aku sgt sygkan identiti sbagai pendebat! aku mula berjinak-jinak dlm bidang kepetahan ini dengan pidato piala di-raja. masa tu aku dpt naib johan peringkat negeri. lepas dari tu aku mula join dengan bahas ala parlimen di peringkat sekolah menengah dan MRSM. dan fenomena ini berlarutan hingga ke IPTA apabila aku terpilih untuk memegang mandat sebagai pendebat universiti.

aku rindu... aku teringin hendak berdebat lagi.. tapi mungkin kah detik itu akan menjelma lagi??

hupdates~

waaa.. lame giler x membebel kat sini kan... yer la.. memandangkan intenet kat kolej ulu nih mcm siput sedut, aku pon x kuasa nak menunggu lama2... baik tido kan.. hahhaa~

lame x hupdates nih, mcm2 aku lalui spanjang menghilang kan diri... kelas dah start hmpir 4 weeks dah.. haaa da sbulan blajo.. tp mcm hampeh x tahu ape pon.. adoyaii.. tatau laa ape nak jadik nih...

pasal aku nak tuko kos pon masih sunyi sepi tanpa sbrg berita lagik.. serius aku bengang la ngan staf kat sini.. wat keje mcm mangkok hayun jer.. call sini, x tahu.. call sana pon x tahu.. bengong giler.. rugi jer dato NC bayar gaji kat diorg2 nih.. mcm x berbaloi jer kan...

then, last week aku terlibat dengan baktisiswa. menda ni ala2 pgram anak angkat gitu laar... oke laa... xde la extravaganza best sgt pon... tp dpt mkn free.. haha! itu jer aku tahu kan.. ngeh3...

haaaa.. balik dr baktisiswa lagik best... kena QUARANTINE la pulak... H1N1~ aduhh... ade positive kes di kampung wai.. so far kmpung ulu nih selamat lagik.. ulu sket kot.. virus x smpat nak smpai.. hahah~

da la kena quarantine kan..... then tade air la pulok.... wtf!! mcm bengong giler laa.... serius la jurutera UniMAP ni bakal glokal... mn x glokal nye... semua hebat... air tade pon leh hidup.. kampus jauh2 pon leh hidup.. rebut2 bas pon boleh... line hp tade kat kg.ulu nih pon orait jer.. semua layan jer kan... cayalah korang! ahaks~

Sunday, July 5, 2009

Tagged by Miss Lynn~

Assignment yang harus dibuat:

Adalah baik sekiranya anda menulis 25 perkara yang orang tak tahu semasa kecil anda. Dihujung entry, anda harus memilih 5 orang untuk ditag. Anda amat bertuah jika ditag oleh saya sebab saya ingin tahu lebih lanjut tentang zaman comel anda dulu.
1. saya lahir songsang.. huhu kesian mama sebab lahirkan saya secara normal.. thanks a lot mama!! =)
2. saya akan nanges kuat bile mama suruh minum scout emulsion! aiiyaarkk, x suke!!
3. saya anak perempuan pertama ayah! manje gile masa tu.. hehe ;)
4. kecik2 dulu, suke duduk kat atas pewot ayah! kalu skrg bwat agi, mesti da penyek agaknye dia. haha!!
5. pernah sekali tu.. main smpai x balik mandi bile mama panggil.. last2 kena rotan. uhuk2, saket... itu la kali pertama & terakhir kena rotan dengan mama..
6. satu agi, tabiat buruk... bile minum susu, da habes je sy trus cmpak botol tu. hehe.. tu mama yg cerita kan..
7. saya suke pegi sekolah awal2 pagi.. nape ntah rajin sgt.. kalu da pukul 7 tu, tanak pegi dah.. dah lewat dah rasanya.. hahahaha! biolnye aku nih dulu...
8. dulu saya juara main guli! haha.. mcm x pecaye jer~
9. saya takot orang yang gelak kuat2.. terus nanges kat situ mama ckp.
10. saya takot orang gila.. hehe
11. pernah dapat 100% dlm pendidikan jawi. haha.. bangga jer bile ustaz puji dulu..
12. saya tak pernah masuk tadika.. sedeh kan?
13. masa darjah 6, saya johan pidato piala di raja peringkat negeri.. seronok!!
14. saya baik kot dulu.. masa darjah 6 siap jadik ketua pengawas lagik! haha~
15. saya pernah kena marah dengan mama sebab mandi sungai tp tak tanggalkan jam tangan.. habes jam tu masuk air.. sy diam jer bile kena marah.. huhu :(
16. mama cakap.. saya selalu sakit.. dalam sebulan mesti 2 atau 3 kali kena g sepital.. hukhuk.. antibodi x kuat btol..
17. sweet memory.. dpt anugerah tokoh pelajar 2000 time.. mom & dad, i did it! =)
18. mase kecik2, saya tomboy sket. mybe sebab tade kakak kot... but ladies ke aku skrg?? haha
19. saya pandai bawak moto sejak umo 9 tahun.. nih pengaruh abg tersyg sbb semangat mengajar adik nya naik moto! hihi
20. sangat suke kartun dragon ball. sedeh je bile x dapat tengok ari ahad sebab kedah x cuti..
21. mama cakap, kalu saya x dapat straight A's PMR, dia nak kawenkn sy dengan bujang terlajak... mak oii, mcm nak pitam je dengar masa tu!
22. saya suke jadikan abang2 saya sebagai role model. thanks bro!
23. malam2 sangat suke tido depan tv dan ayah akan angkat saya ke katil.. hehe..
24. saya pernah jatuh basikal.. parut kat lutut ade smpai skrg. tragis tuu...
25. saya sangat sayangkan barang2 saya... semua dijaga dengan baik! ;p
SAYA MAU TAG:-
i) a.z.r.i.n.a
ii) Kak Intan
iii) Kak Emi
iv) Cosmarie
v) Ayunni

Monday, June 22, 2009

AWARD!!

(copy from imluvka n missyaimi blog)

hehe.. thanks to akak kesayangan 2 org tu, kak intan n kak emy 4 dis award!
sayang korang bdua bangat! nnti kite lepak kat kola perlis k~ lame x jupe...
kakak2 bdua mesti belanja adik tersayang mamam banyak2.. hehehe =)


so, letak logo dlm bloglink org yg kasi awardbagi kat 7 org lain
a.z.r.i.n.a
kak hanim
mr & mrs ezral
lynnlanlun
cosmarie
messy messa
jiemah jumanji

UniMAP, here I come!!

emmmm.. pejam celik, pejam celik dah abesh daa cuti ari tu..
dua hari lepas aku dpt tawaran untuk smbung belajar lagik! syukur, kerana masih ada kesempatan untuk menambah ilmu di dada.. aku ditawarkan Program Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mikroelektronik!! muahahaha.. nape korg terkejut?? aku lagik laa terkejut.. mcm bingung pulak bile dapat MikroE neh.. hahaha.. ari tu masa apply main letak jer kan... dah terkedek2 cari dekan komputer kesayangan semua, Prof Madya Dr. R. Badlishah... waa, doktor kena tolong saya k.. saya nak tukar kos. hehehe.... =)
naseb baik aku ade dekan yang baik ati lagik ensem! ahaks~

so, by 28hb nih aku akan menjejakkan kaki kembali ke perlis.. korang jgn terkejut k.. kali nih, dah masuk tahun ke 6 aku akan menetap di perlis. hahahaa, dah buleh dapat taraf anak negeri kot kan? hahaa.. dulu aku kat MRSM Beseri Perlis (2tahun) then wat diploma kat UniMAP (3tahun)... mak aihh, pas nih degree plak 3 tahun.. memang master la kot jalan2 kat perlis yang sekangkang kingkong tu lepas nih. hihihi...

kawan2, jupa korang kat kg.wai minggu depan k... pada yang x dpt ag, korang bwat rayuan k.. konpem unimap sayang korang punya! pecaya lah cakap aku. aku tunggu korang kat sana k! hehe~

buat stafs unimap, jgn menyampah bile nmpak muke ini lagik! muahahahahah~

Saturday, May 16, 2009

Penghargaan!

Melangkah ke 16 Mei nih, teringat zaman sekolah dulu2 pulak.. meriah dengan sambutan hari guru. kalau masa sekolah rendah tu tade 'pitih' lagik nak beli adiah kat cikgu2, tp bile dah sekolah menengah tu da pandai dah... masa ni la boleh buli cikgu puas2.. seronok bile kenang balik... mcm2 gelagat ade cikgu2 aku nih..


tapi walau mcm mn sekalipun mereka,aku ttap mghargai mereka seadanya...tanpa mereka, x mungkin aku akan dapat smpai ke takat ini hari ini... antara kite sedar atau tidak, insan yang bergelar guru inilah yang mampu melahirkan perdana menteri, doktor, peguam dan sebagainya... lihat, hebat kan cikgu2 nih sebenarnya!
buat semua insan yang pernah menabur ilmu buat diri kerdil ini, terima kasih cikgu!
jasa anda tidak akan dpt dibalas dengan harta benda~
sek rendah : cikgu Hasnul, cikgu Fairos, Ust. Zaki, cikgu Mazlan, cikgu Lah.. dan yang lain2.. x ingat dah nama
sek men : Ust. Abdullah, cikgu azman, ckgu norma, ckgu nordin, ckgu roshieda, ckgu roslee, t-cher ida, ckgu nazri, ckgu leman, cikgu amin, dan semua guru yang mengenali diri ini selama di Sek. Men.Keb Teloi Kanan dan MRSM Beseri, Perlis.

to all teachers in da world, appy teacher day!!!


Monday, May 11, 2009

Appy Mother Day Ibu!!

tinta pada kali ini khas ditujukan buat insan yang terlalu banyak b'korban untuk diri ini... insan yang telah mengandungkan aku selama 9 bulan.. yang telah bertarung dengan maut semata-mata ingin memberikan kesempatan buatku hidup di bumi ini.. buat insan yg tak lena tidur apabila aku demam... berjaga lewat malam semata-mata untuk memastikan aku tidur tanpa digigit nyamuk.. buat insan yang sanggup bkerja dari pukul 4 pagi hingga ke 7mlm smata untuk mencari duit persekolahan kami... buat insan yang sanggup membuat segalanya demi sayangkan anaknya itu....

thanks mom!!
u have been a very vey very great mom to me!!
may god will always bless u.. =)

buat ibu tersayang, thanks ibu!! Ibu banyak mengajar anak-anak ibu supaya menjadi manusia yang benar-benar manusia.. Dulu masa abang dan saya kecik2 lagi, ibu pernah berpesan....

"anak-anak ibu, ibu tade harta nak diberikan kpd kamu semua. kita orang susah. ibu hanya mampu sekolahkan kamu semua untuk mencari ilmu.. belajar lah selagi mana kamu boleh belajar. kerana ilmu itulah harta paling berharga daripada ibu.."

Sehingga ke hari ini, pesanan itu masih kukuh di ingatan ini. Dan percayalah ibu, anak-anak ibu tak pernah mensia-siakan keringat ibu dan ayah membanting tulang empat kerat untuk membesarkan kami... kerana kesusahan itu yang mengajar anak-anak ibu supaya menjadi orang yang berguna pada hari ini.

Buat semua insan yang bergelar ibu di dunia ini, HAPPY MOTHER'S DAY to ALL of U~ Sesungguhnya pengorbanan seorang ibu itulah membuatkan kita semua mampu berdiri gah pada hari ini.............

Monday, April 13, 2009

setelah 3 tahun...

yaaahuuuuuuuu!!!! aku sudah merdeka!! hehhee....
setelah 3 tahun berpenat lelah untuk menghabeskan study kat UniMAP, akhirnya hari itu tiba!
thanks kawan2 yang sentiasa support diri ini utk gagah berdiri.. hehhe..

thanks to all lecturer... yang banyak membimbing saya untuk menjadi manusia yang benar2 manusia. banyak sangat sebenarnya saya terhutang budi dekat semua insan kat UniMAP nih.. kalau nak listkan nama, bak kata elyana, x tercapai akalku. hehee =)
ape pon, thanks a lots semua!! May god always bless u all...

pada kawan2 sekelas... lepas nih mesti korang da x ley dengar aku memekak lagi dah kan.. mesti korang rindu ngan kenakalan aku nnti kan. hehehe.. kite keep in touch k.. especially to geng kechik yang sangat sengal!!! aku sayang korang semua... aku tatau laa ina boleh hidup ke tak jauh2 ngan aku nih.. sbb hidup dia x sempurna tanpa kami semua! hahah =)
nanti kalu korang dpt futheur study kat mn2, bgtau aku k.... nak kawen pon jemput aku tau!!
aku nak bawak adiah besar2 kat korang.. heheh..

pada semua warga unimap... dari pak gard, cleaner, makcik cafe hinggalah ke kepimpinan utama universiti, thanks 4 everything!! segala kenangan yang dilalui di sini akan tetap terpahat indah abadi in my memory lane.....
lepas ni mesti rindu kat limo kuning... rindu dekat shuttle biru... rindu kat ayam goreng makcik pokok.. rindu dekat laksa kuala perlis... rindu dekat roti kedai garden kangar... rindu dekat nak tgk warga perlis mengail ikan dlm longkang... aku rindu semuaaa itu!!!!

ape pun.. detik perpisahan itu tiba. sekiranya ade rezeki, aku akan mnyambung ijazah lagi... kalau ade rezeki, mungkin jadi warga UniMAP lagi.. hehe... ape pon, kite tunggu dan lihat ape ketentuan Ilahi nnti k.. huhu..

saya akan berundur dulu... mintak maaf kawan2 kalu ade salah ape.. halalkan yg termkn trminum yer.... semoga semua di antara kite semua berjaya dlm setiap bidang yang kita ceburi!!

adiossss amigoosssss!!!

Monday, April 6, 2009

Kami Perlukan BELIAU!

sebelum kembali ke UniMAP lagik aku sudah mngetahui berita yang menyedihkan ini...
setelah aku kembali ke UniMAP ni pon, ternmpak banner2 yang menghalang dan merayu agar kepimpinan beliau diteruskan lagik di sini...

di bumi Perlis yang jauh nun di utara nih, beliau melangkah gagah.. perit getir beliau lalui dengan tabah dan sabar... sepanjang 3 tahun berada di bawah kepimpinan beliau, aku x pernah rasa terabai. aku x pernah rasa dipinggirkan... di bawah payung pimpinan beliau, UniMAP yang baru setahun jagung ini sudah melonjak naik dan dikenali awam... lebih mendekatkan lagi aku dengan beliau, apabila aku bergelumang dlm kepimpinan universiti yang mendapat perhatian penuh dr beliau. dari situ... aku lagi dekat mengenali sikap kprihatinan, kasih sayang dan semangat beliau terhadap UniMAP.

namun, berita beliau dipanggil interview utk menjadi NC UiTM amatlah menyedehkan.. mungkin ini merupakan peluang terbaik untuk beliau untuk meneruskan kepimpinan hebat beliau dengan bakal keluarga baru.. namun ini merupakan cabaran yang amat dashat bagi anak2 pimpinan beliau di UniMAP skrg...

betapa sesungguhnya, aku yakin dan percaya UniMAP masih memerlukan kepimpinan agung beliau.... sahabat2, bersama kita doakan agar beliau masih diberikan peluang untuk bersama2 meniti waktu dan detik manis dlm UniMAP mencipta kecemerlangan dan kejayaan...

buat insan yang berjasa ini, segunung terima kasih di atas segala jasa baik dan keprihatinan mu dalam mendidik anak UniMAP menjadi manusia yang benar2 manusia...

Ayahanda Dato Kamaruddin tersayang.

perasaan itu...

aku sudah kembali ke UniMAP semalam... dan akan berada di sini selama seminggu bagi menjalani program yang dianjurkan oleh CIC dengan kerjasama Unit Diploma, under pimpinan bos baru iaitu en.Nasir Murad...

program akan start sepenuhnya esok... pagi td just perasmian yg dihadiri oleh Dato NC. lama x jupe dia.. Rindu... sayang sangat dengan kepimpinan beliau dekat sini...

tapi sehingga ke saat aku menaip entri ini, perasaan ini tidak tenteram.. aku konpius sangat...
kenape perasaan nih mcm ni... jangan la mcm nih... aku x suke konpius... x suke x tenteram...
perlu ke aku dipersalahkan sedangkan orang lain x pernah mendengar ape yg aku lalui...
sedeh..... rasa mcm not fair sangat... adekah dengan secalit lumpur yang mungkin dipalit oleh orang yg tidak bertnggungjawab, tapi akhirnya rosak semuanya....

perasaan... cepat2 la sembuh.... jangan mcm ni lagik...
saya perlukan awak... cepat lah pulih dan kembali seperti dulu..................... ='(

Friday, March 20, 2009

Babaaaiii SILTERRA!!

yeehaaa!!! kurang dari 30min aku akan meninggalkan semua di sini... waaaaaa.....
nerbess nyee.... finally aku dpt habeskan industrial training nih... hati senang jugak..
tapi masih ade perkara yang x selesai... report.. viva..
semua menanti aku di UniMAP awal bulan 4 nnti...

ape pun, aku nak balik umah.. ayah nak datang amik dah! hehe =)
selamat bercuti kawan2... pada yang belum habes, teruskan perjuangan anda semua hingga ke saat terakhir!!


jupe kat UniMAP nanti!!! baabbaaaaiiiiiiii~

Thursday, March 19, 2009

How to Have A Good Day??

.: Get enough sleep :.

.: Don't forget those mornink exercise :.


.: Wash properly and everywhere :.


.: Have a good stretch :.


.: Don’t get out on the wrong side of the bed :.


and.... if you are still tired...



then... best to go back to sleep!!
heheehe... =)

Toilets In Da World~

:: vatican toilet ::

:: toilet of germany ::

:: toilet of new york ::


:: toilet of france ::



:: toilet of england ::


:: public toilet in china ::


:: toilet in paris ::


:: toilet for musicians ::

:: toilet of japan ::


:: toilet of india ::


:: BUSH's toilet ::


:: toilet for bankers ::


:: toilet of florida ::


:: toilet of florence ::

Note:: mcm2 manusia nih kan. ishh.. ishh.. =)

Dua Insan, 1 Perkara~

Kes 1
Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dari Kampung Titi Serong, Jalan Kuala Perlis, merupakan pemuda pertama yang didapati bersalah kerana gagal menghadiri PLKN, pada 11 May 2005. Beliau didakwa dengan sengaja mengingkari notis bertarikh 9 Julai 2004 yang memintanya melaporkan diri di Kem Dusun Resort, Kuala Nerang, Kedah.


Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang merupakan seorang daripada empat beradik kepada seorang ibu tunggal, telah berhenti persekolahan selepas tamat pelajaran tingkatan dua SMK Syed Alwi di Kayang. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang bekerja mengambil upah membuat bendang secara harian untuk menanggung ibu dan dua adiknya, memilih untuk menjalani hukuman penjara. Abangnya pula (21 tahun) dilaporkan berada di Melaka bagi mencari pekerjaan, dan dua orang adiknya berusia 16 dan 15 tahun. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dilaporkan oleh akhbar The Star sebagai meminjam RM7 daripada ibunya untuk menghadiri kesnya di mahkamah.
Majistret Wan Norzanuar Wan Ahmad menjatuhkan hukuman penjara 14 hari atau RM600 ke atas Ahmad Harizal selepas dia gagal membayar denda berjumlah RM600. Ahmad Harizal yang kesempitan wang telah memilih untuk hukuman penjara 14 hari.

Kes 2

Pelakon Diana Danielle Danny Beeson,17, tidak akan mendaftar menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Pelakon berkenaan membuat rayuan supaya diberi kelonggaran untuk menangguhkan penyertaannya dalam program itu yang sepatutnya bermula hari ini selama tiga bulan.

Penangguhan itu dibuat kononnya kerana Diana terikat dengan kontrak penggambaran sebuah filem berjudul Kecoh Betul. Menurut pengarah filem itu, Baldev Singh, syarikat produksi White Merpati Entertainment yang menerbitkan filem berkenaan telah berurusan dengan Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) dalam mendapatkan kelonggaran bagi pihak Diana.
Permohonan itu dibuat minggu lepas setelah Diana terikat dengan perjanjian penggambaran filem arahannya dari 22 Disember sehingga 22 Januari depan. Alasan penangguhan Diana itu tiada langsung dalam peraturan PLKN.
Adakah ini yang dikatakan perbezaan martabat antara miskin dan kaya?? antara yang hina dan ternama??? Renung-renungkan... Fikir-fikirkan!

Wednesday, March 18, 2009

Akhirnya, Beliau Bangkit!

Akhirnya, setelah kekalahan demi kekalahan Datuk Lee Chong Wei di tangan pemain China, Lin Dan, akhirnya beliau bangkit membawa kemenangan dalam Terbuka Swiss beberapa hari lepas.

Walaupun aku x sempat nak menyaksikan aksi beliau sepanjang match tersebut, tapi aku agak berbangga dengan kejayaan beliau. Akhirnya, beliau bangkit. Aku rasa barulah sesuai dengan title "Pemain No.1 Dunia" yang beliau pegang skrg.

Menyaksikan beliau di match final All England, bertemu dengan Lin Dan, amat mengecewakan. Menyaksikan pelbagai kesilapan yang beliau lakukan akhirnya, membuatkan pemain China itu sekali lagi menumpaskan beliau. Tapi walau apa pun, Datuk Lee Chong Wei perlu lebih bijak mengawal emosi dan psikologi beliau ketika menentang Lin Dan.

Syabas & Tahniah atas kemenangan itu.

Semoga ini menjadi permulaan terbaik bagi Badminton Malaysia 2009.

Masa itu tiba..

lagik 48 jam lebih, genap 4 bulan aku bernaung di bawah bumbung Silterra. Maka, jumaat nih merupakan last day aku kat sini... yahhooooo!!! the day has come.. =)

dlm detik2 terakhir nih, mcm2 perasaan wujud.. mmg nak kluar cepat2 dr sini.. tp bile pikir balik, syg jugak nak tinggal.. banyak benda dan pengalaman baru yg aku belajar kat sini.. semua tu cukup mematangkan dlm menyediakan diri aku untuk menjejaki ke alam pekerjaan kelak.. dengan perangai engineer2 kat sini, HR kat sini, kawan2 intern sekali... huhuhu..

tapi ape pon, aku nak balik rumah!!! hehe =)
lepas ni nak belajar masak ngan mama.. hahaha...

so...


* thanks a lots to HR... kak asmah, kak nina, kak shila... n semua2.. sbb memberi kesempatan kpd sy untuk menambah sedikit pengalaman hidup sepanjang berada di sini...

* thanks also to my supervisor. anda byk mngajar sy tntang erti hidup seorg engineer yg tulen!

* to "geng salicide", korang mmg besh giler... aku hargai saat2 korang support aku ari tu...
thanks azfar, dzar, wanie, ila, aliff & nizam!! ade rezeki, kite satu batch lagik nnti.. hehe =)

* to all silterrianz, thanks pd yg suke senyum2, suke renung2, suke email2 sepanjang sy kat sini! may god bless u all!!

>>>>bermulanya hidup baru!!
adios amigos! hehe =)

Friday, March 13, 2009

Kids Are Quick!!

TEACHER: Maria, go to the map and find North America .
MARIA: Here it is.
TEACHER: Correct. Now class, who discovered America ?
CLASS: Maria.
___________________________________________

TEACHER: John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN: You told me to do it without using tables. ___________________________________________

TEACHER: Glenn, how do you spell 'crocodile?'
GLENN: K-R-O-K-O-D-I-A-L' TEACHER: No, that's wrong
GLENN: Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it. ____________________________________________

TEACHER: Donald, what is the chemical formula for water?
DONALD: H I J K L M N O.
TEACHER: What are you talking about?
DONALD: Yesterday you said it's H to O.
____________________________________________

TEACHER: Winnie, name one important thing we have today that we didn't have ten years ago. WINNIE: Me!
____________________________________________

TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
GLEN: Well, I'm a lot closer to the ground than you are. ____________________________________________

TEACHER: Millie, give me a sentence starting with 'I.'
MILLIE: I is..
TEACHER: No, Millie..... Always say, 'I am.'
MILLIE: All right... 'I am the ninth letter of the alphabet.' ____________________________________________

TEACHER: George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louie, do you know why his father didn't punish him?
LOUIS: Because George still had the axe in his hand. ____________________________________________

TEACHER: Now, Simon, tell me frankly, do you say prayers before eating?
SIMON: No sir, I don't have to, my Mom is a good cook. ____________________________________________

TEACHER: Clyde , your composition on 'My Dog' is exactly the same as your brother's. Did you copy his?
CLYDE : No, sir. It's the same dog.
____________________________________________

TEACHER: Harold, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
HAROLD: A teacher

Manusia Hebat!!

I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno’t mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

Wednesday, March 11, 2009

BERSAWANG!!!

hahaha.. setelah sekian lama aku tinggalkan blog aku ini..
kasihan sama kamu ya blog.. hehehe...
boleh dapat anugerah paling bersawang kot lepas nih! hahaah

ape pon, aku akan update semua nanti..
skrg sibuk lohh.. supervisor nih semangat nak dtg melawat aku lak..
saket jiwa nak kena sempurnakan semua benda...

ape pun, i'll come back later...
banyak benda aku nak cerita..
~ tentang diri aku..
~tentang politik malaysia... ekonomi malaysia..
~tentang kisah debat aku..
dan banyaakkkk lagi... heheh =p

adios!!

Friday, February 20, 2009

kasihan ibu... :'(

ellops guys.. actually aku baru jer masuk keje balik smlm... seminggu yg lepas aku dgn jayanya menjadi maid terbaik kpd ibunda tercinta.. kesian ibu.. dia baru jer selamat menjalani operation utk buang appendiks dekat hospital pantai putri ipoh.. sakett dia... taley gerak2 sgt... hari2 baring jer la... nak tunggu bagi luka tu okey kan.. huhuhu... **rindunye masakan dia~ huhu

aku pun amek 3 ari cuti ari tu.. jage dia time kat hospital... masa dia saket tu, dia demam. temp dia naek smpai 38 celcius dah.. mengigil2 badan.. naseb baik aku ngan my 1st bro cepat bertindak... kalu x, mesti benda alah ni jadi lebih kritikal...
ape pun, syukur, ibu da selamat... selepas 3 jam dlm operation room, akhirnya doktor keluar... huhhh, lega hati seorg anak menanti penantian itu... ape pon kwn2 doakan ibu saye supaye cepat sembuh ye.. thanks!

kat bawah ni ade sedikit info about appendicitis...




Appendicitis is a condition characterized by inflammation of the appendix. It is a medical emergency. All cases require removal of the inflamed appendix, either by laparotomy or laparoscopy. Untreated, mortality is high, mainly because of peritonitis and shock. Reginald Fitz first described acute and chronic appendicitis in 1886, and it has been recognized as one of the most common causes of severe acute abdominal pain worldwide.



On the basis of experimental evidence, acute appendicitis seems to be the end result of a primary obstruction of the appendix lumen. Once this obstruction occurs the appendix subsequently becomes filled with mucus and swells, increasing pressures within the lumen and the walls of the appendix, resulting in thrombosis and occlusion of the small vessels, and stasis of lymphatic flow. Rarely, spontaneous recovery can occur at this point. As the former progresses, the appendix becomes ischemic and then necrotic. As bacteria begin to leak out through the dying walls, pus forms within and around the appendix (suppuration). The end result of this cascade is appendiceal rupture causing peritonitis, which may lead to septicemia and eventually death.

Among the causative agents, such as foreign bodies, trauma, intestinal worms and lymphadenitis, the occurrence of an obstructing fecalith has attracted attention. The prevalence of fecaliths in patients with appendicitis is significantly higher in developed than in developing countries, and an appendiceal fecalith is commonly associated with complicated appendicitis. Also, fecal stasis and arrest may play a role, as demonstrated by a significantly lower number of bowel movements per week in patients with acute appendicitis compared with healthy controls. The occurrence of a fecalith in the appendix seems to be attributed to a right sided fecal retention reservoir in the colon and a prolonged transit time. From epidemiological data it has been stated that diverticular disease and adenomatous polyps were unknown and colon cancer exceedingly rare in communities exempt for appendicitis. Also, acute appendicitis has been shown to occur antecedent to cancer in the colon and rectum. Several studies offer evidence that a low fiber intake is involved in the pathogenesis of appendicitis. This is in accordance with the occurrence of a right sided fecal reservoir and the fact that dietary fiber reduces transit time..

Wednesday, February 11, 2009

.:tiada tajuk:.

emmm dlm dua tiga minggu ni aku malas gile nak update blog..
sorry kawan2 yg singgah kat sini tapi xde entri baru untuk ditatap...

dlm week ni aku sangat :-
satu-moodless
dua-malas sangat
tiga-pikir pasal projek
empat-risau pasal lawatan supervisor
lima-kuat makan! nyum..nyum..
enam-maybe nak period kot!! hahaha


nnti bile semua da ok, aku dtg dgn entri terbaru yaa!!
adios kawan2~

Tuesday, February 3, 2009

B.E.S.F.R.E.N


semenjak dua menjak nih... budak2 umah sewa aku (** tmasuk la aku kot**) dah mcm ade satu tabiat buruk sket... huhu bukannye diorg ni bermasalah ke ape... diorg ni okey.. smua sempoi gilo... tapi tu la... ni laa perangai buruk mereka...




jeng..jeng..jeng...







nih slalu menu aku dgn yana... kdg2 lynn join jugak..


ni pulak menu gandingan wanie ngan mas.. **bajet mcm sedap..hihi

ni ila punye.. sedeh gile maggi dia.. uhuk2..

dan semestinya.. semua budak umah ni da bulat mcm teloo!! haha

aDil ke tAk?!!

yeap.. aku kembali dgn entri terbaru... mungkin x ramai org yg pikir mengenai perkara ini tanpa kita melalui sendiri pengalaman tersebut... (cewahh.. ayat mcm baguihh!!) hahaha..

mode ini paling terdekat dgn aku.. ~latihan industri! kononnya, latihan industri ini adalah untuk memberikan pendedahan kpd para pelajar mngenai profession kerjaya di samping memberi peluang kpd students2 ni utk mengaplikasikan ilmu yg mereka telah timba selama nih.. (kot la bwk timba ramai2 time gi kuliah dulu..hihi)

so, semua pergi industrial training.. 6 credits hour tu.. confem x grad kalu x gi mende alah ni..
masing2 pon sibuk cari company utk nak keje nnti.. ade kat utara.. ade kat selatan.. ade kat kilang.. ade kat kedai komputer.. ade kat port.. ade kat klcc.. ade kat bla bla bla...
bukannye lame pon tempoh praktikal tu.. 4 bulan jer.. pejam celik pejam celik da abesh da 2 bulan.. semuanya semangat nak pergi praktikal....

then bile dah abesh dua bulan ni... byk laa koment dr sana sini...
ade yg duduk saje spanjang 2 bulan ni.. ade yg sibuk giler2 punye... ade yg dpt projek mcm tajuk untuk budak sek men jer.. ade yg dpt projek fuhh mngalahkan tesis student masterpon ade.. (ntah2 pasni budak tu x yah amek degree daa kot.. ??!!) dan mcm2 lagilah ragam mereka...

jadi timbul kemusykilan di sini.. apakah system penilaian yang akan digunakan kelak bg menentukan lulus atau tidak praktikal seseorg pelajar tersebut?? adakah dgn pergi praktikal, duduk goyang kaki dekat company, till report nnti, supevisor ckp semua ok.. then dia dpt 4 flat.. adekah itu yg dimaksudkan dlm mewujudkan industrial training ni sebenarnya??

aku kat sini bukan nak mempertikaikan kredibiliti mana2 pihak atau pun sesiapa...
tp cube korg pikir dan renung2 kan... di mana ketelusan kita dlm menentukan keberjayaan seseorg dlm praktikal sedangkan tanggungjawab, pengorbanan, projek dan sebagainya tidak sama, setaraf ataupun selaras dgn semua org yg lain...

adekah dgn duduk saje2, jadik budak baik, online2 then.. nnti dpt 4.oo

atau.. buat keje mcm nak mati.. tp finally x smpat siapkan dan dpt 3.50....

so persoalan wujud... adil ke x???

Thursday, January 29, 2009

My Cute HERO~

hello~

the love in his eyes...

shayangg diaa...


R-Y-A-N


his smile~


main golek2 ehh.. heheh


~ sayang budak chomell ni bangatt!! muaaahhh~